Moottorisahan pärinää ja mullan tuoksua

Lastut lentävät, kun kuvanveistäjä Markku Lehtinen työstää puuta moottorisahalla. Vähitelleen puun muoto alkaa muuttua ja aihiosta hahmottuu naisen torso.  Kun karkein työvaihe on ohi, vaihtuu moottorisaha talttaan ja alkaa hienovaraisempi työstäminen.  Jos joku menee pieleen, ei korjaaminen olekaan ihan helppo juttu, joskus se on jopa mahdotonta. Joihinkin teoksiinsa Lehtinen sanoo kiintyvänsä kovastikin, varsinkin jos työn tulos on erityisen mieleinen. Veistosten kauniisti viimeistelty pinta houkuttelee koskemaan ja huomaamatta käsi silitää puun ruskeaa pintaa. 

Käsistään kätevänä miehenä Lehtinen kerää ja entisöi myös vanhoja lamppuja.  Kellari onkin valojen valtakunta kymmenien lamppujen, joko valmiiden tai entisöintiä odottavien, roikkuessa katosta.  Keräilyä Lehtinen harrastaa muutenkin ja kotipihalla on oma kotimuseo, jossa vieraita on käynyt vuosien saatossa bussilasteittain. Museoon pääsee tutustumaan sopimalla asiasta erikseen Markku Lehtisen kanssa. 

Sillä aikaa kun mies veistää ja entisöi, vaimo hoitaa puutarhaa.  Toukokuun alkupuolella puutarhassa riittääkin kylvettävää ja käännettävää. Myös puutarhaan on rakennettu jänniä yksityiskohtia.

(Huom! Markku Lehtisellä on näyttely 20.6 asti Kustavin Kipinässä.  Näyttely on avoinna sunnuntaisin tai sopimuksen mukaan www.kustavinkipina.fi.)






 Kuvat: Carita Vanninen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti